Kókuszzsír - 2-t fizet, 3-at vihet akció!
Sajnos már nem kapható!Iratkozz fel hírlevelünkre, és akkor azonnal értesítünk, ha ismét kapható lesz az akciós kókusz zsír.
|
|
|
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
Leírás és Paraméterek
KATUSFOOD Kókuszzsír - akciós csomag: Hármat adunk kettő áráért!
Zsírsav összetétele lehetővé teszi, hogy zsíremésztési, felszívódási problémák esetén is hasznosuljon, így bizonyos betegségekben nagy segítséget jelent.
A magas hőmérsékletet 170-180 °C-ig károsodás nélkül bírja, ezért bő zsírban sütéshez jól alkalmazható zsiradék fajta, mivel zsírsavprofilja nem károsodik, többszöri felhasználásra is kiválóan alkalmas.
Leírás:
Összetevők – 100% kókuszzsír
Általános konyhai használatra.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
energia: 900kcal/3780kJ
fehérje: 0,0 g
szénhidrát: 0,0g
zsír: 100g
kiszerelés – 1 kg
csomagolás – vödör
Élettani hatások, felhasználhatóság
Néhány egészségügyi szervezet hevesen támadja a kókuszzsírt 91%-os telített zsírsavtartalma miatt (a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet is többek között...)
Első ránézésre ez tényleg ijesztő lehet, hiszen még a sertészsír sem tartalmaz ennyi telített zsírt; nem árt azonban, ha kicsit jobban a dolgok mögé nézünk. Telített és telített zsírsav között is egetverő különbségek lehetnek.
Zsírforrás |
Telített zsírsav (%) |
Egyszeresen telítetlen zsírsav (%) |
Többszörösen telítetlen zsírsav (%) |
Napraforgóolaj |
10 |
45 |
40 |
Olivaolaj |
14 |
72 |
14 |
Repceolaj |
7,3 |
6 |
3 |
Kókuszzsír |
91 |
6 |
3 |
Lenmagolaj |
6-9 |
10-22 |
70-90 |
Kukoricaolaj |
13 |
27 |
54 |
A kókuszzsír igen nagy arányban tartalmaz laurinsavat; ez a telített zsírsav ugyan megemeli a vér koleszterinszintjét, a HDL-t és LDL-t egyaránt.
Erőteljesebben növeli azonban a HDL koleszterinszintet, de végeredményben az LDL koleszterinszint csökkenésével számolhatunk, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Dacára tehát a sok telített zsírsavnak, a kókuszzsír messze jobb élettani hatásokkal rendelkezik, mint bármelyik közönséges étolaj, vagy részlegesen hidrogénezett növényi zsiradék.
Ráadásul igen magas MCT (közepes láncú trigliceridek) tartalommal rendelkezik, melyet gyors energiaforrásként hasznosíthatunk.
Az MCT-k a szénhidrátokhoz hasonlóan bomlanak le, viszont kétszer annyi energiát biztosítanak ketonok formájában, anélkül, hogy a szénhidrátokhoz hasonlóan képesek lennének zsírként tárolódni. Hoppá! Ez azért igazán nem mindegy.
Ha azt vesszük alapul, hogy az MCT-k önmagukban is használatosak ilyen célzattal táplálék-kiegészítő formájában, duplán jól járunk a kókuszzsír fogyasztásával.
Általános tévhit az, hogy a kókuszzsír sokkal ellenállóbb a magas hőfokkal szemben, mint más zsírforrások. Ez részben igaz csak, nagyjából 170-180 fokos hőmérsékletig teljesen stabil marad, és szinte egyáltalán nem károsodik a zsírsavprofilja. Éppen ezért akár többször is felhasználható, azonban ennél magasabb hőmérsékleten elkezd füstölni. |
A fentiekből tisztán látszik, hogy a kókuszzsír tökéletesen beilleszthető egy testépítő étrendbe: még ha a zsírsavprofilja látszólag nem is kedvező, az élettani hatásai hozzájárulhatnak a keringési rendszerünk egészségéhez, és teljes egészében helyettesíthetünk vele minden más étkezési zsiradékot, amelyet sütéshez vagy főzéshez használnánk.
Mindazonáltal az átlagos életmódot folytató, vagy éppen az egészségükre nagyobb figyelmet fordító emberek étrendjében is hasonlóképpen megállja a helyét.
Az ára elsőre borsosnak tűnhet, de ha figyelembe vesszük az újrahasznosíthatóságát, és azt, hogy már a gyengébb minőségű olívaolaj-keverékek is csak 200-400 Ft-tal drágábbak literenként, tulajdonképpen már ott tartunk, hogy minden tekintetben a kókuszzsír a legjobb választás az ételeink elkészítéséhez amellett, hogy nagyban hozzájárulhatunk a használatával az egészségünk megőrzéséhez hosszabb távon.